gmp belgesi
Good Manufacturing Practice yani yem güvenliği olarak adlandırılan gmp belgesi, Hollanda Hayvan Besleme Birliği PDV tarafından geliştirilen standartlar bütünüdür. Bu standart yemlerin üretim zinciri boyunca çeşitli süreçlerde güvenliğinin sağlanmasını amaçlar. Yem üreten yahut tedarik eden firmaların bu belgeyi mutlaka alması önerilmektedir. gmp sertifikası fiyatları – gmp eğitimi konusunda internet üzerinden kısa bir araştırma yapılırsa genel itibari ile eğitim şartları ve fiyatlar ortaya çıkmaktadır. Firmalar da buna göre bir bütçe belirleyip bu sertifikadan rahatlıkla yararlanabilir.
Üretilen yemlerin he üretilen noktalarda hem de dışarıda zarar görmesini ve kirlenmesini önleyen bu standart çevre ve insan sağlığı ile beraber firmaların prestiji için de çok önemlidir. Bu uygulama ürünlerin; hammadde, işleme, ürünü üretme, geliştirme, ürünün paketlenmesi, depolanması, tedarik aşaması ve dağıtım süreçlerinde de geçerlidir.
gmp nedir – gmp sertifikası nedir – gmp açılımı
gmp belgesi Good Manufacturing Practice yani İyi İmalat (Üretim) Uygulamalarının kısaltılmış halidir. İnsanları doğrudan etkileyen gıda ya da kozmetik ya da yem gibi ürünlerin süreçlerini denetlemek için kullanılmaktadır.
gmp sertifikası temel ilkeleri
Gmp sertifikasının 11 temel ilkesi bulunmaktadır:
- Kalitenin yönetimi,
- Personelin ve organizasyonun denetlenmesi,
- Bina, kullanılacak olan donanım, çeşitli materyaller ve ekipman denetimi,
- Dokümantasyon süreci,
- Ham made girişi ve bu maddenin işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasının denetimi,
- Kalite kontrol, yeterlilik,
- Onaylama ve yetkilendirme,
- Şikayetler ve şikayetlerin değerlendirilip ürünlerin geri çağrılşması,
- Hataların analiz edilmesi,
- Örneklerin depolanması, iadelerin imha edilmesi,
- Hem iç hem de dış denetim.
gmp belgesi alan firmalar – gmp belgesi veren firmalar kısmı danışmanlık firmalarını araştırarak öğrenilebilir. Genellikle bu belgeyi alan ya da almak isteyen firmalar insanları ve çevreyi direkt olarak etkileyen gıda, kozmetik ve ilaç sektörü ile ilgilenmektedir. Bu belgeyi firmalara veren danışmanlık firmaları ise kaliteli olmak zorundadır. Aksi takdirde para boşa harcanır. Danışmanlık firmaları şirketlere gerekli denetimleri yapar, uygulamaları hayata geçirir, belgeler toplandıktan sonra da standart sertifikasını alabilmek için başvuru yapılır. Bu başvuru olumlu sonuçlanırsa şirketler kalitelisini belli eden bir sertifikaya sahip olur.