iso 14001 belgesi nedir – iso 14001 çevre yönetim sistemi eğitimi
iso 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı ISO Standart Geliştirme Komitesi TC207 tarafından tasarlanıp geliştirilen ve geliştirilmeye devam eden Çevre Yönetim Standardı olarak uygulanır. Bu seri, çeşitli kuruluş ve kurumlar ile ilgili olan çevresel konuları kapsayarak uygulamaya koymak için tasarlanmıştır. Bu kuruluş ve kurumların çevresel etkilerinin öncelik derecesini kontrol ederek bu yönetme ve etkileri kontol edebilmek amacında gerekli olan kaynaklardır.
Çevre yönetim sisteminin amaçlarına bakılacak olursa; doğal kaynakların kullanımlarını azaltmak, toprak, hava ve suya verilmiş olan zararları en az düzeye indirmektir. Bunun yanında çeşitli zamanlarda risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim sistemidir.
ıso 14001:2015
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi, her tür üretim sektörlerinde uygulanan, eldeki ürünün ilk aşamasından son aşamasına kadar yani tüketiciye sunulana dek geçen her adımda bir takım çevresel etkilere dikkat edilerek üretimin gerçekleşmesini sağlayan sistematik bir yaklaşım çeşididir. ISO 14001, bir şirkey ya da kuruluşun göstermiş olduğu çevresel performansının kontrol edilip geliştirilmesi sürecini tanımlayan uluslararası bir standart denebilir.
genel gereksinimleri; çevre politikaları, uygulamalar, operasyonlar, planlamalar, düzeltici veya önleyici faaliyetler ve yönetim sisteminin gözden geçirilmesi olarak bilinir. ıso 14001 her türlü çevresel standartlar ile uyumludur. ıso 14001:2008 – ıso 14001:2015 ıso 14001 sertifikası
iso 14001 belgesi nasıl alınır – iso 14001 çevre yönetim sistemi özellikler ve kullanım kılavuzu
Çevre yönetim sisteminin kuruluş ve işletmelerde geliştirme amaçlarına bakılacak olursa; uluslararası ya da ulusal mevzuatların arasındaki uyumların arttırılması, market stratejilerinin korunması, çevresel performansların arttırılması, ulusal ve uluslararası rekabet ortamında avantajlar sağlanması başlıca olarak sayılabilir. Bu amaçların yanında bir de kurumun itibarının ve pazar payının arttırılması, maliyet kontrolünün geliştirilmesi, masrafların azaltılması, alınan verimlerin arttırılması da başka amaçlarındandır.
Yine acil durumlarda ve kazalara karşı önlemler almak, enerji tasarrufu sağlanmasına dikkat etmek, yetki ve izin belgelerinin alınmasını kolaylaştırmak ve ıso 14001:2015 sisteminin bütün dünya tarafından bilinen ve kullanılan ortak dil olduğunu pazarda kabul ettirmek de diğer amaçlarındandır.