Toprak direnci olarak adlandırılan direnç elektrik akımını geçirebilmesi için gösterilen tepkiye verilen isimdir. TETKO firması olarak iş yerlerinizdeki topraklama ölçümü yeni nesil ekipmanlarımız ve uzman ekibimiz ile yaparak meydana gelebilecek olan kısa devre ve kaçakların engellenmesini sağlıyoruz.
Kısa devre ve kaçak gibi insan sağlığını da tehlikeye atabilecek olan durumların meydana gelmemesi için tesisata enerji verilmeden önce yalıtkanlık seviyesinin de ölçülmesi ve kontrol edilmesi gereklidir. Topraklama ölçümü, toprağın yalıtkanlık direncinin ölçülmesini de kapsar, Ölçü aletleri ise meğer olarak adlandırılır.
Özel olarak üretilmekte olan cihazlar aynı zamanda yalıtkanlık direncini de ölçerler. Yalıtkanlık direncini ölçümlenmesi el manyetolu ve manyetosuz dijital meğer topraklama cihazları ile yapılmaktadır.
Binada yer alan topraklama değerinin ölçülmesinden önce topraklama raporlarının hazırlanması gereklidir. Bunun için elektrik mühendisliği eğitimini almış olan uzman kişiler ve sertifikalı kişiler gereklidir. Topraklama ölçümleri firmamız tarafından tamamen uzman ve sertifikalı kişiler tarafından yapılmaktadır. Ölçüm sonrasında size detaylı bir rapor hazırlanmaktadır.
Toprak Direnci Nedir – Toprak Direnci Nasıl Ölçülür
Toprağın kendi direnci ne kadar düşükse, yapılan topraklamanın direnci de o kadar düşük olur. Özgül direnç Wenner Metodu’nu kullanarak 4 kazık yardımıyla ölçülebilir. Kazıklar, eşit uzaklıkta çakılır ve ölçüm gerçekleştirilir.
Toprak Gerilimi Ölçümü
Toprak direnci test cihazının kademesi toprak gerilimine getirilir ve gerekli ibareler ekranda görülür. Gerilimin 10V veya daha az olduğundan emin olunmalıdır. Eğer 10V’den daha büyük değerler söz konusu olursa toprak direnç değerinde aşırı hatalar olabilir. Bu hatalı ölçümü önlemek için gerilim azaltılmalı veya kaynak kapatılmalıdır.